image1 image2 image3

HELLO I'M JOHN DOE|WELCOME TO MY PERSONAL BLOG|I LOVE TO DO CREATIVE THINGS|I'M PROFESSIONAL WEB DEVELOPER

Knižní novinky (27. 11. - 4. 12.)




Dallas 63 - Stephen King

Dne 22. listopadu 1963 otřásly Dallasem tři výstřely. Prezident Kennedy zemřel a svět se změnil. Kdybyste měli možnost změnit dějiny, udělali byste to? Stály by ty důsledky za to? Stephen King zve čtenáře na cestu časem do 50. let minulého století - pryč ze světa i-podů a mobilních telefonů do světa Jamese Deana a obrovských bouráků až ke dni, kdy bude JFK zastřelen, ledaže... Jake Epping je pětatřicetiletý učitel angličtiny na střední škole v Lisbon Falls, stát Maine, který si přivydělává učením v jednom vzdělávacím programu pro dospělé. Netrvá dlouho a Jake dostane od jednoho ze studentů slohovou práci - pochmurný, drásavý příběh vyprávěný v první osobě o jisté noci před padesáti lety, kdy se otec Harryho Dunninga vrátil domů a kladivem zabil svou matku, sestru a bratra - a přítel Al, který vede místní bistro, Jakeovi prozradí tajemství: jeho skladiště je portálem do roku 1958. Vyšle Jakea na šílenou - a šíleně nemožnou - misi, při které se má pokusit zabránit vraždě Kennedyho. A tak začne Jakeův nový život pod jménem George Amberson v novém světě, kde žije Elvis, JFK, neklidný samotář Lee Harvey Oswald a krásná středoškolská knihovnice Sadie Dunhillová, která se stane láskou Jakeova života - života, který porušuje všechna běžná pravidla času. King svou neobyčejnou sugestivní mocí spřádá reálie a kulturu jiné doby do příběhu, který čtenáře pohltí eskalujícím napětím. Kniha patří k vynikajícím románům typu co kdyby? Kombinuje to nejlepší Kinga: sugestivní napínavé vyprávění a epickou šíři záběru.

736 stran, nakladatelství: Pavel Dobrovský - BETA



2061: Třetí vesmírná odysea - Arthur Charles Clarke

Třetí kniha série Vesmírná odysea. Píše se rok 2061 a do nitra Sluneční soustavy se na své osamělé pouti vesmírem opět blíží Halleyova kometa. Je to také rok, kdy se doktor Heywood Floyd vydává zpět do vesmíru, aby se ve svých sto tři letech opět střetl s mimozemskými monolity. Jeho jedinou šancí na přežití jsou transformované formy Davea Bowmana a počítače Hala, ovšem jen pokud se i oni mezitím neproměnili na dokonalé cizí entity. Velmistr žánru Arthur C. Clarke se již podruhé vrátil ke svému nejslavnějšímu dílu a jako obratný vypravěč napsal další kapitolu vesmírného příběhu, v němž je lidstvo pouhým zvídavým divákem. Lidé jsou v Clarkově nevšedním dobrodružství malincí v porovnání s nekonečností kosmu, ale jsou také nositeli nevšední síly a odhodlání, které jim propůjčují schopnost pochopit a poznávat.

296 stran, nakladatelství: Laser-books, překlad: Z. Volný




Chromý bůh - Steven Erikson

Lovci kostí táhnou do Kolanse vstříc neznámému osudu. Jsou na pokraji sil a vzpoury, ale pobočnice Tavore se nehodlá vzdát. Aby zachránila svět, musí přejít vražednou Skleněnou poušť a postavit se děsivým nepřátelům. Forkrul Assail hodlají zbavit svět všech lidí a znovu nastolit řád, zatímco starší bohové chtějí zpět své bývalé výsadní postavení. Magie a touha po moci, kterým bude muset pobočnice a její spojenci čelit, jsou strašlivé. A zatím v Charkanas, dávno ztraceném městě Tiste Andii, hrstka obránců pod velením Yedana Derryga zoufale bojuje s nenasytnými Tiste Liosan toužícími po ovládnutí Kurald Galain. Toto je poslední kapitola neobyčejné Malazské Knihy padlých.

944 stran, nakladatelství: Talpress, překlad: D. Krejčová



Dvojí Dexter - Jeff Lindsay

Spokojený otec a strýček (i jeho sestra Debora má dítě) si užívá manželského života a věnuje se dál svému koníčku, likvidaci sériových vrahů. Jenže pak se stane chyba a při jedné akci zjistí, že měl svědka. Neznámý však nejde na policii, ale vezme si Dextera za vzor. Začne v jeho stylu masakrovat Dexterovy kolegy z policejního sboru a zanechávat stopy ukazující na Dexe. Chytí se toho hloupý Debořin parťák a pochopitelně seržant Doakes. Dexter stále nemůže odhalit totožnost záhadného muže a ani bratr Brian nic nezjistí. K rozuzlení dojde, až když muž unese Dexovy děti… Opět klasický superčtivý Jeff Lindsay – černý humor, hlášky a již typicky za vlasy přitažený konec. Jen dřívější „hlavní hrdina“ Temný společník stále víc ustupuje do pozadí.

344 stran, nakladatelství: BB art, překlad: Z. Hofmann



Maus - Souborné vydání - Art Spiegelman

K 25. výročí prvního vydání slavného comicsu Arta Spiegelmana Maus vychází první souborné vydání obou dvou dílů knihy v jednom vázaném svazku. Maus je děsivým - a současně hodnotně umělecky ztvárněným - zobrazením holocaustu, které oslovilo miliony čtenářů po celém světě. Místo lidí vystupují v příběhu myši a jiná zvířata - odtud název knihy. Maus je jedním z vrcholných děl moderní světové literatury, která se snaží přispět k tomu, aby lidé nezapomněli na to, co znamenal nacismus.

448 stran, nakladatelství: Torst, překlad: J. Macháček, J. Zavadil, M. Fričová



Odysseia - Homér

O autorovi Iliady a Odysseie nic nevíme, a přesto zůstává jméno Homér ve světové literatuře jedním z nejznámějších a příběhy jeho dvou eposů inspirovaly a stále inspirují nespočetnou řadu literátů a umělců. Odysseia líčí dramatický, deset let trvající návrat jednoho z účastníků dobývání Tróje, ithackého krále Odyssea, domů, na rodný ostrov. Po letech bloudění a řadě dobrodružství Odysseus přistane u břehů Ihaky, vypořádá se s nápadníky své ženy Penelopy, která přes zprávy o Odysseově smrti na návrat svého muže věrně čekala, a teprve pak se dá Penelopě poznat. Na rozdíl od klasického filologa Otmara Vaňorného, který ve svém překladu Iliady i Odysseie zachoval hexametr, použil Vladimír Šrámek (1893–1969) při překladu obou eposů volný verš a zvolil moderní básnický jazyk. Klasičtí filologové měli k tomuto přístupu výhrady, ale zároveň oceňovali básnickou krásu Šrámkova textu. Odysseia ve Šrámkově překladu vyšla poprvé v roce 1940 (pak ještě v letech 1945 a 1987) a měla u čtenářů velký úspěch. Přes odstup více než sedmdesáti let neztratil tento vynikající a působivý překlad nic ze svého kouzla a síly.

488 stran, nakladatelství: Academia, překlad: V. Šrámek



Abarat: Absolutní půlnoc - Clive Barker

Abarat, tajemný svět, kde má každá hodina svůj ostrov a nic není takové, jaké se to zdá být, je v ohrožení. Strakatá bába, matka děsivého vládce půlnočního ostrova, má totiž ďábelský plán: zhasne hvězdy, měsíc i slunce, a nad celým souostrovím se rozhostí nekonečná, absolutní půlnoc. Přichází krutá a krvavá válka mezi silami světla a temnoty, v níž se objeví noví hrdinové, ale i nečekaní nepřátelé. Candy Quackenbushová, dívka z našeho světa, má moc Abarat zachránit, čeká ji však strastiplná cesta, na níž bude muset leccos obětovat…

536 stran, nakladatelství: BB art, překlad: A. Bartlová



Město snících knih - Walter Moers

Když zemře kmotr mladého básníka Hildegunsta z Mýtotesu, nezanechá svému chráněnci o mnoho více než jeden manuskritpt. Ten ale je tak bezchybný, že Mýtotes neodolá a musí odhalit tajemství jeho původu. Stopa vede do Knížkova, města snících knih. Když do něj hrdina vstoupí, je to jakoby otevřel dveře gigantického knihkupectví. Jakmile se octne v drápech tohoto po knihách šílícího města, je stahován stále hlouběji do bludiště světa, ve kterém čtení ještě znamená nebezpečí, kde bezohlední lovci knih lační po bibliofilských pokladech, kde řádí knížáci a vládne tajemný král stínu. Walter Moers nás unáší do kouzelné říše literatury, kde čtení je posledním dobrodružstvím, kde knihy člověka nejen napínavě zabaví, ale dokáží také dohnat k šílenství nebo zabít.

456 stran, nakladatelství: Talpress



Život po arabsku - Emíre Khidayer

Po úspěšné knize Emire Khidayer s názvem Arabský svět - jiná planeta, která v Mladé frontě vyšla na sklonku předchozího roku, přichází autorka s další knihou. Ta konkrétně rozebírá jednotlivé elementy běžného života, od narození dítěte, po svatbu a další obřady, přes oblékání, stravování, hygienu, služby, cestování i zábavu. Hodně prostoru opět dostávají vztahy žen a mužů, vůbec ženám autorka (logicky) věnuje velkou pozornost.

280 stran, nakladatelství: Mladá fronta



Zajímavé časy / Maškaráda - Terry Pratchett

Sedmnáctá a osmnáctá kniha série Úžasná Zeměplocha. V pořadí již devátá dvojkniha z vázané edice románů z cyklu Úžasná Zeměplocha od Terryho Pratchetta s ilustracemi Paula Kidbyho, jenž některé maluje speciálně jen pro tato vázaná vydání.

696 stran, nakladatelství: Talpress, překlad: J. Kantůrek



Přechodné dokonalosti - Gianrico Carofiglio

Roman noir plný napětí i melancholie... Dny Guida Guerrieriho plynou v křehké rovnováze mezi úspěšnou advokátskou praxí a jeho osobním životem, poznamenaným osaměním s lehkým nádechem melancholie. V protikladu k této melancholii stojí jeho typický smysl pro humor, hudba, knihy a bizarní rozhovory s boxovacím pytlem v obývacím pokoji...

250 stran, nakladatelství: Host, překlad: Z. Jurková



Blacksad - Juan Díaz Canales

Kompletní vydání komiksů s černým panterem v roli soukromého očka, nádherně kreslené drsné školy - Blacksad. V knize se objeví jak komiksy, které vycházeli na pokračování v Crwi, tak u nás dosud nevydaný a zatím poslední díl. Další kniha z řady Mistrovská díla evropského komiksu.

200 stran, nakladatelství: Crew



Čtyřprocentní vesmír - Richard Panek

Vědci se v poslední době snaží vysvětlit jeden mimořádně matoucí rys našeho vesmíru: jen čtyři procenta kosmu jsou tvořena hmotou, ze které se skládáme i my, naše knihy, každá planeta a hvězda. O zbytku nevíme vůbec nic. Richard Panek ve své knize líčí, jak vlastně vědci k tomuto závěru došli. Poutavě, názorně a do detailů vypráví o snaze nalézt "temnou" hmotu i ještě podivnější substanci zvanou temná energie. "Richard Panek napsal dobrodružný příběh pro moderní dobu, o soudobých výzkumnících, kteří se vydávají do hlubin kosmu, avšak ne v kosmických lodích, ale prostřednictvím teleskopů a družic. A stejně jako ve starých dobrodružných knihách najdeme i tady vizionáře, hrdiny, mecenáše a možná i nějaké ty piráty. Podmanivá kniha." - Lee Smolin, autor knih Tři cesty ke kvantové gravitaci a Potíže s fyzikou.

252 stran, nakladatelství: Argo, překlad: M. Bursa



Finále - Becca Fitzpatrick

Nora si je jistá jako nikdy, že miluje Patche. On je pro ni ten pravý, navzdory tomu, že patří k padlým andělům. Přestože její původ a osud je předurčuje k tomu, aby byli nepřáteli, Nora se k Patchovi nedokáže otočit zády. Nyní však v sobě oba musejí najít sílu a podstoupit poslední zkoušku. Staří nepřátelé se vracejí, noví se objevují a nečekaná zrada přítele ohrožuje mír, po kterém Nora a Patch tak zoufale touží. Bojující strany jsou jasně - ale na které z nich vlastně oni dva stojí? A existují překážky, které nezdolá ani láska?

440 stran, nakladatelství: Egmont, překlad: P. Babuláková



Lenobiin slib - Kristin Cast, Phyllis C. Cast

Evreux, France, 1788: Předtím, než se stala Zoeyninou oblíbenou profesorkou a než nastoupila do Školy noci… Lenobia je jen normální šestnáctiletá dívka - s dost problémy na celý život. Jako nemanželská dcera mocného barona sem nikdy úplně nepatřila a místo toho musí sledovat rozmazlenou nevlastní sestru Cecile, která dostane to, co chce. Jako by to nestačilo, její nevšední krása přitahuje nechtěnou pozornost kdekoli to jde. Pro jednou by chtěla jen tak zapadnout. Ale když osud zasáhne, Lenobia se náhle ocitá obklopena ostatními dívky, na lodi plující do New Orleansu, kde budou provdány do města nejbohatších Francouzů. A nejsou sami… Zlý biskup, který má zkušenosti s temnou magií, jede stejnou cestou. Jeho touha po půvabných mladých ženách z něho dělá nebezpečného - hlavně pro Lenobii, která upoutala jeho pozornost ve Francii. Takže zůstává skrytá, tajně navštěvuje lodní stáje, kde je krásný mladý muž a jeho krásný kůň Percheron hned získá její pozornost.

136 stran, nakladatelství: Knižní klub



A vítr se vrací - Vladimír Bukovskij

Ve své knize A vítr se vrací, která poprvé vyšla ve Velké Británii v roce 1978 pod názvem To Build A Castle, V. Bukovskij vzpomíná na dětství, život v poválečné Moskvě (dost se lišící od oficiální verze), zapojení do disentu, samizdatu, zatčení, psychiatrická vyšetření a "léčení", procesy a věznění. Kniha poutavým způsobem přibližuje realitu sovětského disentu. Pronikavě se věnuje zneužívání psychiatrie a především diagnózy "pomalé schizofrenie, která se v Sovětském svazu rozšířila v polovině šedestátých a v sedmdesátych letech dosáhla vrcholu. Když Vladimír Bukovskij popisuje život ve vězení, je cítit, co zažívá člověk s vyjímečně podnikavým duchem, který ale jinak konat nemohl.

376 stran, nakladatelství: Volvox Globator



Praha moderní - Zdeněk Lukeš

Velký průvodce po architektuře let 1900–1950 Průvodce po moderní pražské architektuře první poloviny 20. století zachycuje slovem a obrazem kolem dvou set staveb, nejen těch nejvýznamnějších, jako jsou Obecní dům, dům U Černé Matky Boží nebo Veletržní palác, ale i čistě užitných, které se ve svém úhrnu významně podílejí na moderní tváři města a jeho atmosféře. Průvodce je rozdělen do šesti kapitol podle historických pražských čtvrtí (Staré a Nové Město, Malá Strana, Hradčany, Josefov a Vyšehrad) a zahrnuje rovněž mapky s vyznačenými objekty a medailony nejvýznamnějších tvůrců. V budoucnu na něj naváže druhý díl, který představí nejvýznamnější objekty z tohoto období v dalších pražských čtvrtích.

320 stran, nakladatelství: Paseka



Cesta sněžných ptáků - Robert Lyndon

Velkolepý, zcela moderně psaný román se odehrává v 11. století a provází čtenáře téměř celým tehdejším světem. Francouzský žoldák přijme od anglického šlechtice nabídku, aby se vydal do Konstantinopole zachránit jeho syna, který je tam držen jako rukojmí. Mladý rytíř bude propuštěn výměnou za šest mimořádných dravých ptáků, bílých sokolů. Ze všeho nejdříve Vallon míří se svými společníky do Norska, pak putuje přes Grónsko a Rusko k svému cíli. Na dlouhé cestě ho provází řada výrazných postav, například sokolník se schopností porozumět divokým zvířatům nebo nebývale vzdělaný student lékařství, který s sebou tajně nese dokumenty, jež mají vést k objevení pátého evangelia. Vynikající dobrodružný příběh je napsaný svižně a s fantazií. Skvělý děj dokáže udržet čtenáře v napětí až do poslední stránky.

592 stran, nakladatelství: Knižní klub



Zápach odlivu - Håkan Östlundh

Detektivní román Zápach odlivu je prvním z řady příběhů o kriminalistovi Fredriku Bromanovi, který se spolu s rodinou, svojí ženou Ninni a dvěma dětmi, právě přestěhoval ze Stockholmu do malé vesničky na ostrově Gotland. Vše zpočátku vypadá jako sen, plný slunce, bezstarostného koupání a nádherné gotlandské přírody. Avšak poté, co je ve střešním boxu jednoho odstaveného auta nalezeno polorozpadlé rozporcované tělo, mění se sen o klidném životě na Gotlandu v noční můru. Ráj na zemi se stává ostrovem hrůzy. Fredrik a jeho rodina si uvědomují si, že vrah může číhat všude.

424 stran, nakladatelství: Baronet, překlad: T. Dudková



Poslední dny Pompejí - Edward Bulwer Lytton

Historický román, který velice věrně zachycuje poslední dny bohatého města římské kolonie - Pompejí, před hrozivým výbuchem Vesuvu roku 79, jež byl pro obyvatele i město zničující. Čtenář barvitě vnímá život a atmosféru města velkolepých paláců, lázní, rozkvetlých zahrad, ale i krutých soubojů a amfiteátru, kde gladiátoři bojují o svůj život. Nechybí ani příběh velké lásky...

320 stran, nakladatelství: Toužimský a Moravec



Orlovo proroctví - Simon Scarrow

še se rok 45 n. l. a centurioni Macro a Cato, kteří ještě nedávno sloužili v mocném římském vojsku, uvízli v Římě. Oba čekají na výsledky vyšetřování smrti dalšího důstojníka, ke které se nachomýtli, a jejich osud se zdá nejistý. V sázce však není pouze budoucnost obou vojáků… Proradným pirátům, kteří mají své základny na illyrském pobřeží, se dostávají do rukou tři svitky, na nichž závisí císařovo bezpečí a budoucnost Říma. Někdo je proto musí neodkladně najít a kromě toho také zlikvidovat piráty. Vychytralý císařský tajemník Narcissus ví, že Macro a Cato mají pro takový úkol dostatek odvahy i důvtipu, a tak jim učiní nabídku, která se nedá odmítnout. Nejsou ale sami, protože prefektem obou legionářů se stává jejich starý nepřítel Vitellius. Trojice důstojníků vyplouvá s císařskou flotilou z Ravenny, jenže piráti dostanou včasné varování a Římané utrpí těžké ztráty. Macro a Cato musejí kromě přesily nepřátel vzdorovat i Vitelliově hladu po slávě a začínají mít strach, že jejich úkol je beznadějný. Jedna věc ale zůstává v chaotické situaci jistá: pokud oba centurioni neuspějí, osud říše je zpečetěn.

384 stran, nakladatelství: BB art, překlad: T. Havlík, L. Havlíková



Světlo hořících stínů - Chris Evans

Železní elfové se proslavili dovednostmi na bojišti jako elitní součást vojsk Kalarijské imperiální armády. Ale když jejich velící důstojník, Konowa Rychlý drak, zavraždil místodržitele Elfkyny, byl poslán do vyhnanství a stateční elfové byli odveleni na odlehlou pouštní základnu, odsouzeni k záhubě a se ctí rozcupovanou na kusy. Když pak Konowu povolali zpět do služby, sestavil pluk z nejhorších vojáků imperiální armády. S nimi pak překazil plány Stínové vládkyně v bitvě o Lúgut Jor – a postaral se o to, aby pověstná Rudá hvězda, zdroj obrovské přírodní energie, nepadla do jejích rukou. Nyní se musí Konowa přeplavit přes bouřemi zmítaná moře a najít ztracené elfy a další Hvězdu. Ta se má podle pověstí objevit v poušti, kterou prostupuje tajemná moc a ďábelská magie a kde legendy ožívají novými a strašlivými způsoby. A osud všeho živého spočívá na bedrech malé jednotky otrhaných, zoufalých vojáků, jejichž věrnost impériu, kterému přísahali sloužit, už není zcela jistá. Ve chvíli, kdy smrt je jen dočasný stav, vyvstává děsivá otázka: kdo je opravdový spojenec, a kdo děsivý nepřítel v sílícím konfliktu, který ohrožuje úplně všechny?

256 stran, nakladatelství: Fantom Print, překlad: K. Niklová



Stanice Armida - Lucie Lukačovičová

Hluboko ve vesmíru se nachází stanice Armida, jedno z četných míst, kde se setkávají pozemšťané a mimozemské rasy. Právě sem je vyslán mladý xenolog Viktor Frenchstone, aby pomohl vyřešit případ záhadné sebevraždy. V nitru stanice se zvolna stahují stíny, stejně jako v nitru všech, kdo jsou do případu zapleteni... včetně Frenchstona samotného.

230 stran, nakladatelství: Poutník
(zdroj: databazeknich.cz)

Share this:

CONVERSATION

0 komentářů:

Okomentovat