image1 image2 image3

HELLO I'M JOHN DOE|WELCOME TO MY PERSONAL BLOG|I LOVE TO DO CREATIVE THINGS|I'M PROFESSIONAL WEB DEVELOPER

Novinky



Knižní novinky (8. - 14. 10.)


Sněhulák


Sněhulák - Jo Nesbø


Sněhulák je sedmou knihou volné série krimirománů, jejichž hrdinou je vyšetřovatel Harry Hole. Je listopad. V Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí manžela a syna, jakého postavili v zahradě krásného sněhuláka. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. Celá rodina užasle zírá z okna. Syn si všimne, že sněhulák je obrácen tváří k domu a jeho černé oči hledí přímo dovnitř. Ráno je Birte pryč. Zmizela bez stopy. Jen sněhulák má kolem krku její šálu. Vrchní komisař Harry Hole dostává tajemný dopis s podpisem "Sněhulák" a také novou kolegyni Katrine Brattovou, která si v tajuplnosti se Sněhulákem nezadá. Harry později zjistí, že Birte Beckerová není první případ. Na povrch vyplouvá řada podobných zmizení a ukazuje se, že mají společné rysy, především to, že všechny ženy byly vdané a všechny se ztratily s prvním sněhem. Rozbíhá se vyšetřování, které je tentokrát ještě napínavější než obvykle a pro Harryho o to složitější, že se silně dotýká jeho nové kolegyně i jedné velice blízké osoby. Harry ani netuší, jakému zlu bude muset tentokrát čelit a jakým způsobem bude muset prokázat, co v něm je.


500 stran, nakladatelství: Kniha Zlín, překlad: K. Krištůfková


Klub nenapravitelných optimistů
Klub nenapravitelných optimistů - Jean-Michel Guenassia


Bohatý, mnohovrstevnatý román dosáhl ve Francii prodeje přes 180 tisíc kusů, obdržel nadšené kritiky i několik literárních cen - např. Prix Goncourt des Lycéens 2010. Píše se rok 1959 a dvanáctiletý Michel Marini prožívá první krizi v rodině. Rodiče se nemohou na ničem shodnout a bratr Franck přes jejich odpor narukuje do války v Alžírsku. Michelovým jediným útočištěm se stávají knihy a utajený šachový klub ve čtvrti Montparnasse, kde se scházejí uprchlíci z východního bloku a vyprávějí si jen stěží uvěřitelné osobní příběhy. Během několika let přichází Michel o přítelkyni i o iluze a předčasně dospívá, přesto se však stává právoplatným členem šachového klubu a jedním z nemnoha nenapravitelných optimistů.


576 stran, nakladatelství: Argo

Dívka, která spadla z nebe
Dívka, která spadla z nebe - Simon Mawer


Marian Sutro je napůl Angličanka, napůl Francouzka. Ve třetím roce druhé světové války ji mimo jiné právě pro její perfektní znalost francouzštiny naverbuje francouzská sekce britských zvláštních jednotek a Marian se začne připravovat na výsadek v okupované Francii. Během náročného výcviku se naučí zacházet se zbraněmi, výbušninami a vysílačkami, snášet fyzickou zátěž i drsné metody výslechu, skákat padákem a pohybovat se v utajení v zemi, kde stejně nebezpeční jako okupanti mohou být kolaboranti nebo zdánliví spojenci. Její mise ve Francii má ale kromě podpory domácího odporu ještě jedno, velmi speciální poslání: přesvědčit mladého fyzika Clémenta, jehož výzkum by spojenci rádi využili v nevypsaném závodu o zkonstruování atomové bomby, aby opustil svou zemi a odletěl do Anglie. Skutečnost, že ji s Clémentem pojí citové pouto z dob společného dospívání, může Marian pomoci - anebo jí úkol hodně zkomplikovat.


340 stran, nakladatelství: Kniha Zlín, překlad: L. Novák

Captain America: Smrt omnibus 3
Captain America: Smrt omnibus 3 - Ed Brubaker, Steve Epting


Je možné zavraždit živou legendu? Scenárista Ed Brubaker to udělal. Ve třetím a závěrečném dílu omnibusu Captain America Steve Rogers umírá a navíc jako veřejný nepřítel číslo jedna. Red Skull oslavuje, Američané jsou v šoku. Nad Spojenými státy se stahují temné mraky. Kdo zachrání situaci, když je hrdina s hvězdami a pruhy mrtev? Kdo nastoupí na jeho místo, kdo zdvihne jeho štít? Je tu jediný možný kandidát. Pokud se odváží vyjít ze stínů ilegality a přijmout zodpovědnost, mohou být vrazi potrestáni a Amerika zachráněna. Omnibus obsahuje sešity 25-42


452 stran, nakladatelství: BB art, překlad: R. Klíčník

Pád
Pád - Michael Connelly


Harry Bosch se ocitá na sklonku kariéry, a tak chce zbývající tři roky služby maximálně využít. Přání se mu vyplní: jednoho rána přistanou na jeho stole hned dva nové případy. Prvním z nich je vražda z roku 1989, jejímž pachatelem je podle rozboru DNA devětadvacetiletý násilník. Je ovšem možné, aby spáchal vraždu v pouhých osmi letech? Anebo se v laboratoři dopustili strašlivého omylu? Pokud by platila druhá možnost, zpochybnilo by to všechny případy, v nichž se důkazy rovněž opíraly o analýzu DNA. Současně je Harry povolán k druhému případu: má prošetřit smrt muže, jenž zemřel po pádu z okna. Vyskočil sám, nebo mu někdo pomohl? Harry záhy zjišťuje, že oba případy jsou propojené a že je spojují zákulisní politické čachry. Nakonec dospěje ke dvěma mrazivým odhalením: v Los Angeles už více než dvacet let nerušeně působí sadistický vrah a tamní policii paralyzuje politické spiknutí s velmi dlouhými kořeny. Podaří se Harrymu odolat tlakům, které s postupem vyšetřování mocně sílí? Anebo se ukáže, že jako detektiv ze staré školy nedokáže čelit nástrahám moderní doby a že jeho odchod do výslužby přichází právě včas?
344 stran, nakladatelství: Domino

Dcera sněhu
Dcera sněhu - Eowyn Ivey


Nesmírně silný, jímavý, brilantně napsaný příběh o nevšedním osudu dvou lidí, toužících po dítěti tak moc, až si jeho existenci přivolají. Román se odehrává v odlehlé aljašské končině a dny jeho hrdinů – Jacka a Mabel – jsou naplněny těžkou prací. Manželé se velice milují a trápí je jen marná touha po dítěti. Když toho roku napadne první sníh, ze samé radosti si postaví venku před domem sněhulačku. Následující ráno je však sněhulačka pryč – a na cestě jsou vidět drobné stopy. V příštích dnech Jack a Mabel několikrát z dálky zahlédnou blonďatou holčičku osaměle bloudící v lese – ale neodvažují se o tom zmínit jeden druhému ze strachu, že se jedná jen o přelud, podnícený dávno pohřbenými nadějemi na vlastní dítě… V tajuplné, překrásné, ale mimořádně drsné krajině se věci mohou jevit jinak než ve skutečnosti.


392 stran, nakladatelství: Fortuna Libri

Babička drsňačka
Babička drsňačka - David Walliams


Britského autora dětských knih Davida Walliamse označují kritici za nového Roalda Dahla. Jeho vypravěčsky brilantní příběhy s překvapivou pointou a černým humorem dávají tomuto označení za pravdu. Jako první se k českému čtenáři dostává Babička drsňačka. Vypráví se v ní příběh o předsudcích a toleranci, o překvapivých odhaleních a jedné šíleně troufalé loupeži. Ben je k smrti otrávený, zase má strávit víkend u babičky: "Vždyť je s ní děsná nuda! Se všema starýma je nuda. Telka jí nefunguje, pořád chce jenom hrát scrabble a smrdí kapustou!" Pěkně tvrdý odsudek z úst nezletilce, jenže to ještě Ben netuší dvě věci: 1) Jeho babička kdysi byla proslulou lupičkou šperků. 2) Celý život kula plán, jak ukradnout korunovační klenoty, a teď potřebuje Benovu pomoc!


250 stran, nakladatelství: Argo, překlad: V. Volhejnová

Corleone
Corleone - Mario Puzo, Ed Falco


Prequel k legendárnímu Kmotrovi, působivý román o tradici a násilí, oddanosti a zradě, vychází z nerealizovaného filmového scénáře neméně legendárního Maria Puza. Zavádí nás do New Yorku třicátých let, doby nenávratně poznamenané hospodářskou krizí, v níž se zároveň nebývale daří zločineckým organizacím. S koncem prohibice však přichází rozhodující bitva o to, který rodinný klan zbohatne… a který bude čelit neodvratné záhubě. A Vito Corleone, jeden z nejtvrdších mafiánů, ví, že nic není důležitější než rodina. Mladší děti, Michael, Fredo a Connie, chodí ještě do školy, adoptivní syn Tom Hagen je na vysoké, ale starosti mu dělá nepřizpůsobivý Sonny, který se nechce stát obchodníkem, ale kráčet na vlastní pěst v otcových stopách.


472 stran, nakladatelství: Knižní klub

Život novináře
Život novináře - Karel Pacner


Karel Pacner celý život popularizoval na stránkách Mladé fronty/MF Dnes vědu. Nebylo to snadné nejen kvůli složitostem přepisu vědeckého pohledu na daný problém ve čtivý a přitom odborně správný příběh, nýbrž i kvůli dogmatickým příkazům komunistických nadřízených a snaze je chytře obejít. Hodně času věnoval kosmickým letům - a i z nich se po nástupu Sovětů stalo politikum. Jeho největším životním zážitkem byla osobní účast na události vypuštění prvních lidí na Měsíc - na startu Apolla 11 v červenci roku 1969 na Floridě. Po sametové revoluci se věnoval také nejnovějším dějinám a na žádost České televize i špionáži. Své znalosti uplatnil ve čtyřech desítkách knih, v rozhlase a televizi. Základy mnoha kapitol této knihy sepsal autor spíš pro sebe a své blízké už dávno, tak, jak byl po celý život zvyklý pracovat - zapisovat důležité prožitky okamžitě a později záznam doplňovat. V knize nechybí ani zážitky z dětství, ani pikantnosti o jeho novinářských začátcích, prostě jak sám říká, „ píšu o všem, na co jsem si vzpomněl“.


448 stran, nakladatelství: Academia

Smrt nosí rudé škorně
Smrt nosí rudé škorně - Pavel Hrdlička


Děj historického dobrodružného románu s detektivní zápletkou se odehrává ve středověké Praze na podzim roku 1396. Hlavním hrdinou je Václav, podrychtář Starého Města pražského, který stojí před nesnadným úkolem: vypátrat vrahy mladého pána Jindřicha Bludovského, zavražděného přímo na tržišti. Navíc hodlá najít ukradenou truhlu s penězi velkokupce Ebrlina, která zmizela v době vraždy. O nebývalé starosti má tedy Václav postaráno, zvlášť když čelí stálým nesvárům staroměstských občanů, v opuštěném domě u hřbitova straší a každou chvilku přispěje svou troškou do mlýna i Václavova manželka...


288 stran, nakladatelství: Knižní klub

Pražská zima
Pražská zima - Madeleine Albright


Osobní příběh o paměti, Československu a válce, 1937-1948 Knihu vzpomínek Madeleine Albrightové nejlépe přiblížil nedlouho před svým úmrtím autorčin blízký přítel Václav Havel: "Madeleine Albrightová napsala strhující příběh plný dobrodružství a vášně, tragédie a odvahy na pozadí okupovaného Československa během druhé světové války a následujících tří let, vedoucích k Únoru 1948. Ve své knize nabízí svěží, neotřelý pohled na události, jež formovaly její život a pozdější kariéru, a dovádí nás k hlubokému zamyšlení o mravních dilematech, které se projevovaly i v našich životech." Nakladatelství Argo vydává ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla.


450 stran, nakladatelství: Argo, překlad: T. Vrba

Klíč k tajemství
Klíč k tajemství - Jayne Ann Castle Krentz


První kniha série Temné dědictví. Na stranách vzácných, několik staletí starých knih se ukrývají tajemství paranormálních jevů. Díky svému nadpřirozenému talentu je Abby Radwellová na tyto starobylé svazky odbornicí - a občas se kvůli nim ocitne na nebezpečné půdě. Po smrtelné nehodě v soukromé knihovně posedlého sběratele Abby obdrží vzkaz od vyděrače. Navíc se povídá, že se na černém trhu objevil starodávný alchymistický svazek známý jako Klíč. Tuto knížku již hledá několik osob, které se nezastaví před ničím. A někteří věří, že jim ji může pomoci najít právě Abby. Abby si pod tlakem okolností najímá soukromého vyšetřovatele Sama Coppersmithe, odborníka na paranormální krystaly a jantary. Oba jsou okamžitě strženi vášní, ačkoliv si nemohou vzájemně věřit. Oba skrývají svá tajemství. Oba mají vlastní, tajné plány. Sam odvede Abby na panství, jež vlastní jeho bohatá, samotářská rodina, nacházející se v městečku Copper Beach, na malém ostrůvku. Bezpečí tam však nenaleznou, zvlášť když je jim v stopách vrah s paranormálním talentem a vyděrač, který se nezastaví před ničím, jen aby získal starobylý alchymistický kód...


336 stran, nakladatelství: Baronet, překlad: D. Čermáková

Světlo, které zabíjí
Světlo, které zabíjí - Derek Meister


První kniha série Lovec duchů. Existují. Ian Boroughs to ví. Vidí je. Slyší je. Cítí je. Objeví se z ničeho nic. Čeho se dotknou, shoří. Duchové. Můžou tyto bytosti za smrt jeho otce? Jsou příčinou, proč je Ianův děda více než třicet let nezvěstný? Společně se svým nejlepším kamarádem se 17letý Ian rozhodne, že je vypátrá, aniž by měl nejmenší tušení, jak nebezpeční duchové jsou...


400 stran, nakladatelství: Fragment

Čechy, země zaslíbená
Čechy, země zaslíbená - Petra Hůlová


Hrdinka nového románu Petry Hůlové přijíždí do Čech, aby si vydělala. Příběh Olgy je výpovědí o nelehkém životě v cizí zemi. Vyprávění se pokouší vyrovnat se se stereotypy, týkajícími se jak Ukrajinců, českých zaměstnavatelů a neziskových organizací, tak žánru "gastarbeiterského románu", který životy svých hrdinů často redukuje na boj za slušnou materiální existenci a rodinné štěstí. V lehce ironickém tónu jsou zde zobrazováni všichni zúčastnění. Hlavní hrdinka není barvotiskovou obětí "zlých Čechů", ale živou bytostí s vůlí řídit svůj osud navzdory podmínkám, v nichž žije. Prostřednictvím Olžina příběhu poznáváme jak její minulost na Ukrajině, tak širší komunitu pražských imigrantů. Nakonec je ovšem všechno ještě trochu jinak, než si čtenář po celou dobu mohl myslet...


228 stran, nakladatelství: Torst

Osudové rozhodnutí
Osudové rozhodnutí - Lisa McMann


Myslíte si, že vidět, o čem ostatní sní, je skvělé? Naopak, je to děsivé, nebezpečné a může vás to stát i život. Jmenuju se Janie a věřila jsem, že vím, co mě v budoucnosti čeká. Myslela jsem si, že jsem s tím smířená. Nesnesu však pomyšlení na to, že stahuju Cabela s sebou. On je skvělý a já na pokraji sil. Musím navždy zmizet, aby mohl žít naplno. Může můj osud zvrátit cizinec, který mi vstoupil do života? A opravdu mě čeká jen zlověstná budoucnost a ani plamínek naděje na lepší dny? Musím si zvolit, čas běží a jde o život...


224 stran, nakladatelství: Fragment, překlad: �. Matocha

Řeč života
Řeč života - Francis Collins


Francis Collins byl vedoucím projektu „Lidský genom“, který vedl k přečtení první úplné dědičné informace člověka. Je lékařem a specialistou v molekulární genetice, a je také skvělým organizátorem vědeckého výzkumu a autorem textů popularizujících vědu. Kniha věnovaná personalizované medicíně přichází do ruky čtenářům ve správnou chvíli. Dnes jsou již přečteny úplné dědičné informace mnoha jedinců a každý týden jsou publikovány informace o nových a nových genech, zapojených do životních procesů včetně těch chorobných. Čtenář se o těchto zásadních objevech dozví. Mnohé jsou nenáročným způsobem vysvětleny a hned jsou k nim připojeny rady, jak už dnes využívat těchto informací k svému prospěchu, k ochraně našeho zdraví. K tomu slouží hesla na konci každé kapitoly včetně odkazů na vhodné internetové adresy. Hlavním poselstvím knihy je: nečekejte, až onemocníte, abyste se dozvěděli proč, ale získejte včas informace o svém genomu a využijte je k prevenci.


320 stran, nakladatelství: Academia

Až se tě Život zeptá
Až se tě Život zeptá - Cecelia Ahern


Lucy Silchesterová přijde jednoho dne domů z práce a na koberci najde zlatou obálku s pozvánkou na schůzku se Životem. S vlastním životem. Termín si má stanovit sama. Připadá jí to neuvěřitelné, ale potom si vybaví, že o něčem podobném už četla v jakémsi časopisu. Stále se však nemůže odhodlat k rozhodujícímu kroku a určit čas a místo setkání. Nevede totiž nijak příkladný život – práce ji neláká a vyhýbá se rodině i přátelům. Po setkání s mužem, který se jí představí jako její Život, se ale všechno mění. Lucy poznává, že život je dar, jemuž by člověk měl věnovat pozornost, jakou si zaslouží.


352 stran, nakladatelství: BB art, překlad: L. Havlíková, T. Havlík

Odposlechy aneb Já na bráchu
Odposlechy aneb Já na bráchu - Jiří Suchý, Ondřej Suchý


V pořadí druhá knížka bratrů Jiřího a Ondřeje Suchých, v níž jeden druhému vyprávějí leccos o lidech a době, které často vnímali jinýma očima. Jejich rozprava se odvíjí od dětství na starém Spořilově přes milované filmy, komiky, spisovatele, režiséry a písničkáře až po – jak jinak – kreslené vtipy a Semafor. Samostatná kapitola je věnována jejich svéráznému otci Jášovi, hudebníkovi, vynálezci, zlepšovateli a hlavně loutkáři. Kniha odposlechnutých odpovědí zakončuje kapitola o snech – jak říká Jiří Suchý – kinu chudých. Knihu, která překvapí trefnými postřehy a potěší vlídným humorem, doprovází bohatá obrazová příloha.


160 stran, nakladatelství: Ikar

Proti všem
Proti všem - Tom Clancy, Peter Telep


V románu Proti všem se Tom Clancy a Peter Telep věnují problematice pašování drog a hrozbám útoků blízkovýchodních teroristů. Děj knihy čtenáře přivádí do dvou měst po obou stranách hranice mezi Mexikem a USA, na místa, kde dochází k rozsáhlému pašování drog. V Juárezu mezi sebou bezohledně válčí dva nejmocnější mexické drogové kartely o to, kdo ovládne přísun drog přes hranici do USA. Na pozadí těchto skutečností se odehrává napínavý děj. Nepřátel je skutečně mnoho – patří k nim nejen drogové mafie, do obchodu s drogami zasahuje i Tálibán, podporovaný vládci kmenových území v Pákistánu a v Afghánistánu. Román líčí dramatické události a vraždy provázející stavbu tunelu pod hranicí USA s Mexikem, který má být jeden z největších, a usilovné a dlouho neúspěšné pátrání po tajemném vůdci mexického juárezského kartelu, jenž tunel buduje. Do spletité pašerácké sítě obchodníků s drogami, kteří dodávají své zboží do USA, patří pěstitelé marihuany, zpracovatelé koky v Jižní Americe i na jihu USA a afghánští obchodníci s opiem. Do této sítě navíc proniká skupina teroristů, kteří usilují o navázání spolupráce s některým z drogových kartelů, aby s jeho pomocí tajně pronikli do USA. Zamýšlejí „zopakovat 11. září“. Podaří se jim násilně, a proti vůli vůdce mexického drogového kartelu, projít nově vybudovaným tunelem do USA.


480 stran, nakladatelství: BB art, překlad: J. Špalek

Vánoční koťátko
Vánoční koťátko - James Herriot


Debinka byla toulavá kočička, ale přesto ji James Herriot občas vídal hřát se u krbu v domě paní Pickeringové, kam býval zavolán k prohlídkám jejích basetů. Jednoho zasněženého vánočního rána přišla Debinka do domu znovu - a tentokrát přinesla i svoje malé koťátko... Dojemný příběh s kouzelnou vánoční atmosférou, nádherně ilustrovaný Ruth Brownovou, jistě najde domov v srdci každého milovníka zvířat.


40 stran, nakladatelství: Baronet, překlad: E. Marxová

Život byl pes
Život byl pes - Helena Rytířová


Tak tady jsem! Já, pes Život! Mysleli jste snad, že to nezvládnu? To bych se nesměl jmenovat Život. Dokázal jsem spoustu věcí... Najít cestu zpátky k paničce, a když jsem se ztratil, dokonce jsem potkal i psí lásku. Také jsem paničku rozesmál vždy, když byla smutná. Cestu do její postele znám dokonale. Ale hlavně doufám, že jsem jí svou přítomností zvládl také obohatit život.


112 stran, nakladatelství: Fragment

Hrana rozkoše
Hrana rozkoše - Eve Berlin


Pro spisovatelku erotických románů Dylan Ivoryovou je důležité mít vše plně pod kontrolou. Potom se seznámí s mužem, který ztělesňuje vše, čím ona není… a vše, po čem tajně touží. Alec Walker píše psychologické thrillery a vede vzrušující život. Své dominantní sklony umí uspokojit a nedovolí, aby v cestě jeho tužbám stála nějaká pravidla. Jediné, čeho se bojí, je skutečná láska… Dylan shromažďuje informace pro novou knihu a přitom se seznámí s Alecem. Ten jí nabídne neopakovatelný vhled do vztahu plného bolesti a rozkoše, pokud se mu ovšem plně odevzdá. Pyšná Dylan je přesvědčená, že ji Alec nezlomí… ale brzy v sobě objeví pocity a touhy, o kterých neměla tušení. Alec je zkušený dominant, a proto ho city k té zvláštní, nepoddajné ženě zaskočí. Dokáže se sám vzdát bezpečných mantinelů a poslechnout své srdce, aby si udržel ženu, která ho poprvé v životě srazila na kolena?


256 stran, nakladatelství: Ikar

Dívka, 16 - Čokoládové SOS
Dívka, 16 - Čokoládové SOS - Sue Limb


Vyzkoušený lék na velká trápení Jess dala Fredovi kopačky a pokud bude ten zbabělec chtít, aby ho vzala na milost, musí znovu dobýt její srdce nějakým hrdinským činem po způsobu středověkých rytířů - nebo jí aspoň poslat esemesku. Fred se však k ničemu nemá a navíc si na něj brousí zuby Jodie. Mezitím se do vedlejšího domu přistěhuje moc prima kluk a hned začne Jess balit. A co teď? Má Jess čekat, až se Fred uráčí padnout jí k nohám, nebo ho nadobro pustit z hlavy a začít chodit s klukem od vedle? Ještě že Jess má na podobná trápení vyzkoušený lék - prostě to chce pořádnou porci čokolády.


216 stran, nakladatelství: BB art

Rozdělená srdce
Rozdělená srdce - Bettina Belitz


Po přestěhování je sedmnáctiletá Elisabeth naštvaná snad na celý svět - přišla o všechny kamarády, na venkově není moc příležitostí k zábavě a navíc rodičům to tam naprosto vyhovuje. Všechno změní setkání s Colinem. Proč ji tento kluk od začátku neuvěřitelně přitahuje, to nedokáže vysvětlit. Chová se divně, odtažitě a dává Elisabeth jednu hádanku za druhou. Jaké je jeho tajemství? Co skrývá? Svým pátráním odhalí Elisabeth pravdu - její rodině, Colinovi i jí hrozí velké nebezpečí.


480 stran, nakladatelství: Fragment, překlad: D. Steidlová

Vášeň
Vášeň - Lisa Jane Smith


Kaitlyn a jejím přátelům se podařilo získat úlomek čistého křišťálu od Bratrstva. Ten může zničit zrůdný krystal pana Zetese, který páchá zlo. Nejprve však musí najít místo, kde je krystal schovaný. Kaitlyn se proto rozhodne pro návrat do institutu, protože jako tajný špeh má šanci úkryt najít. Podaří se skupině nadaných studentů porazit pana Zetese? Jaké nebezpečí hrozí Kaitlyn? Třetí díl napínavé série Temné vize.


254 stran, nakladatelství: Fragment, překlad: O. Staníčková

Krvavá horečka
Krvavá horečka - Karen Marie Moningová


Druhý díl z pětidílné řady od mimořádně úspěšné autorky. „Bývala jsem obyčejná holka, jakých na ulici potkáváte tucty, ale to se jedné noci v Dublinu změnilo, když jsem uviděla svého prvního Danana a dostala se do smrtelně nebezpečného světa Nesmrtelných a dávných tajemství…,“ říká hlavní hrdinka knihy Krvavá HOREČKA, jež je pokračováním nedávno vydaného prvního dílu Temná HOREČKA. MacKayle Laneové zabíjí sestru a ona se rozhodne vypátrat jejího vraha. Netuší ale, že se tím současně vydává na dlouhou cestu plnou záhad, nebezpečí a také nelehkého sebepoznání. Seznamuje se s dvěma tajemnými muži, bohatým a nepřístupným knihkupcem Jerichem Barronsem a pro pozemské ženy neodolatelným dananským princem V’lanem, jenž jí nabízí pomoc. Chce-li přežít a dobrat se pravdy o sestřině smrti, musí dovedně využívat oba průvodce, jimž sama nedokáže věřit, a především najít Sinsar Dubh – milion let starou knihu černé magie ovládající svět nesmrtelných i smrtelných bytostí. Stínová říše Dananů dlouhá tisíciletí nerušeně existovala vedle světa lidí. Nyní ale zeď, která je dělila, mizí a Mac zůstává osamoceným bojovníkem za záchranu svého druhu. Ve své druhé knize slavná americká spisovatelka Karen Moningová ještě dále stupňuje již tak strhující tempo. Nabízí nová dobrodružství a další milostné scény, současně ale vyzrálejší postavy, které se dále čtenáři mění před očima. Z rozmazlené a často až komicky bezradné Mac se stává neúnavná bojovnice a mnoho zajímavého se dozvídáme také o doposud více než záhadném Barronsovi. Objevují se další postavy, které oživují děj a vnáší do něj napětí. Moningová neupouští od skvěle vypointovaných dialogů a cílevědomě vede příběh k dalšímu pokračování, které američtí čtenáři netrpělivě očekávali před zavřenými dveřmi knihkupectví.


360 stran, nakladatelství: Jota

Hořká čokoláda
Hořká čokoláda - Ladislav Pecháček


Člověk je tvor společenský a v jeho zájmu je domluvit se s druhými prostřednictvím dialogu. Tvůrce úspěšného filmového cyklu o Básnících Ladislav Pecháček si tedy může bez obav dopřát poetickou zkratku scenáristy a ve své nové knize předložit čtenářům sérii rozhovorů po telefonu či pronesených v restauraci, štěnicemi napíchnuté odposlechy nebo přímo policejní protokoly. Vždyť i školní slohové práce a srdceryvný monolog ženy v dopisu na rozloučenou naznačují, jak zoufale v životě potřebujeme posluchače, přestože v hloubi duše jsme a hodláme zůstat samotáři. A tak mistr černého humoru, vyškolený praxí medicíny coby „veselé vědy o smutných věcech“, orámoval dvanáct mikrostudií o psychopatologii lidské osamělosti hořce sarkastickým úsilím poznat, co může smrtelník semletý životem očekávat, zvlášť pokud nemá osud čistě ve svých rukou. Hořká čokoláda však nepřináší pouze povídkový vínek nálad obeznalého postaršího muže. V Pecháčkově prozaickém pásmu s nečekaným rozuzlením z říše jisté značkové čokolády na sebe vedle dnešní citové prázdnoty opět upozorňuje jazyk, kterým postavy promlouvají. Autora přitahuje čeština trefná v hutné hospodské ironii i blábolivá ve své úřední podobě, vždy však připravená krutě svědčit o nitru toho, kdo s ní nekale zachází. Mluvčí historek reprezentující „staré struktury“ s výčitkami svědomí, kvartální pijany, třetiřadé poberty, dívky vyrůstající bez rodičovské lásky, zneuznané umělce, plytké celebrity i odkvetlé osobnosti s Alzheimerem na hrbu se jako značně křehké nádoby vyznačují neschopností překročit vlastní stín a podléhají první spásné radě, jíž se za úplatu domáhají. Jenže ouha! Groteska žití je sice podle Forresta Gumpa pestrá bonboniéra plná překvapení, ale občas si v ní zobneme pořádně otrávené sladkosti.


192 stran, nakladatelství: Knižní klub

Škola detektivů
Škola detektivů - Michal Fieber


Škola detektivů, která zvítězila v 8. ročníku soutěže nakladatelství MOBA O poklad byzantského kupce, je detektivkou z prostředí soukromých středních škol, které autor díky svému působení na jedné z nich důvěrně poznal. Vraždu homosexuálně orientovaného spisovatele a učitele Soukromé literární a zpravodajské akademie tentokrát vyšetřuje nejen policie a kolega oběti, exkomisař Houdek, ale i dvanáct posluchačů jeho semináře tvůrčího psaní detektivek. Záměr citovat z jejich povídek na dané téma v časopisecké reportáži však uvede do pohybu další události, které ohrozí na životě i samotné studenty a studentky.


265 stran, nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)

Svět na pánvi aneb cesta k šéfkuchařské čepici
Svět na pánvi aneb cesta k šéfkuchařské čepici - Roman Dolejš


Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry – každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty, ať už ty, které vařil na svém pracovišti, nebo domácí recepty svých spolupracovníků. Všechny jsou ale vybrány tak, aby je zvládl uvařit i laik a aby se daly uvařit i u nás z běžně dostupných surovin, nejsou složité na přípravu ani dokončení. Můžete si tak uvařit dobroty, které znáte z dovolené (z Rakouska či Německa nebo třeba z Karibiku), ale také vyzkoušet něco zcela nového (například recepty ze zaoceánské výletní lodi nebo soukromého ostrova). Kromě toho vám kniha umožní nahlédnout do kuchařské profese. Roman v úvodu ke každé kapitole vypráví, jak na daném místě vypadala práce v kuchyni, popisuje její specifika, ale i to, co v kuchařině platí obecně – dozvíte se, na co všechno se kuchař musí připravit, jak probíhá vyučení v Rakousku, jak to chodí v kuchyních restaurací a hotelů v Evropě či na exotických plážích, na zámořské výletní lodi nebo na soukromém ostrově a jaké to je vařit třeba pro Billa Gatese nebo hvězdy NHL. Přečtěte si Romanův kuchařský příběh, na jehož konci dostanete chuť vyzkoušet některý z jeho pokrmů – ať už rakouský či švýcarský, karibský, nebo český!


216 stran, nakladatelství: Smart Press

Kruh smrti
Kruh smrti - Chris Tvedt


Advokát Mikael Brenne je společníkem v úspěšné advokátní firmě a jedním z nejlepších soudních obhájců v zemi. Hans Mikkelsen alias Řek je profesionální kriminálník, který má prsty skoro ve všem. Mikael Brenne se zpočátku dívá na obhajobu Řeka jako na čistě rutinní práci. To, co začalo jako obyčejný soudní proces, se brzy ale ukáže být noční můrou. Aby se Mikael dostal pryč od svých vlastních problémů, rozhodne se pomoci muži, který byl před dvaceti pěti lety odsouzen za dvojnásobnou vraždu dvou dívek na ostrově Vestøy. Ten chce dosáhnout obnovení procesu. Mikael Brenne odjíždí na ostrov Vestøy bez víry, že by se mu obnovení procesu mohlo podařit. Brzy se však ukáže, že stará tragédie stále žije v myslích lidí na ostrově, a ne všichni jsou rádi, když se někdo prohrabuje ve starých tajemstvích. A Mikael Brenne, který si myslel, že jeho život už nemůže být horší, brzy zjistí, že se mýlil. Může být ještě horší. Mnohem horší…


378 stran, nakladatelství: Jota, překlad: M. Lykkenborg

Bible osamělého člověka
Bible osamělého člověka - Xingjian Gao


Druhý román slavného čínského spisovatele, dramatika a malíře, nositele Nobelovy ceny za literaturu, Gao Xingjiana, začíná na jaře roku 1997, kdy se stárnoucí dramatik vydává do Hongkongu na premiéru své divadelní hry. Blízkost pevninské Číny a termínu návratu této britské kolonie do jejího čínského lůna v něm po letech exilu vyvolává vlnu vzpomínek. Jejich dravost mu připomíná hrůzu nesmyslného násilí, kulturu strachu, před kterou uprchl, aby mohl klidně tvořit a žít. Autor vede svého čtenáře pevnou rukou mezi pohyblivými písky vzpomínek a povinného zapomínání zpět k sladkému, tak krátkému dětství, probouzení se světu, osudovým setkáním s ženami, které mu zas a znovu berou dech, i uvržení do víru nenasytné revoluce zvané kulturní, kterou neukojí ani krev obětí. Tentokrát ale před zásadními otázkami není úniku. Autor Hory duše znovu rozvíjí poutavou síť příběhu, jehož jádrem je dialog sám se sebou. Kdo je však ty a kdo on? Gao Xingjian dobře ví, kolik postav se dělí o jedinou totožnost, živoří v ní, jásá, šílí, odmítá, utíká, uvažuje, promlouvá, váhá i rozhoduje... Jednoznačnou odpověď tedy nemá.


448 stran, nakladatelství: Academia

Až k hořkému konci
Až k hořkému konci - Jitka Ludvová


Práce, která je založena na autorčině mnohaletém výzkumu a studiu pramenů, se zabývá historií nejdůležitějším obdobím fenoménu, který byl po druhé světové válce na více než čtyři desetiletí takřka vymazán z obecného povědomí, třebaže ve své době tvořil nedílnou součást kulturního života Prahy a i dějiny českého Národního divadla by bez zřetele k němu byly nutně neúplné: pražského německého divadla. Jako výchozí mezník autorka zvolila rok 1888 bylo, kdy bylo otevřeno Nové německé divadlo na Vinohradech (dnešní Státní opera Praha). Kniha sleduje nejen vývoj hudebního divadla, které mělo v Praze díky osobnostem, jako byli např. Angelo Neumann, Gustav Mahler nebo Alexander Zemlinsky, mimořádnou uměleckou úroveň a v poslední době mu byla v menších studiích již věnována jistá pozornost, ale také vývoj činohry a dalších divadelních žánrů. Autorka tento vývoj zasazuje do širšího historického kontextu a její práce tak přesahuje obor teatrologie a vytváří základní obraz dějin pražské společnosti a česko-německých vztahů od druhé poloviny 19. století do druhé světové války. Šest kapitol sleduje chronologicky jednotlivá historická období, sedmá kapitola pak shrnuje autorčiny poznatky při hledání odpovědi na klíčovou otázku: k čemu (nám) bylo německé divadlo. Základní text doplňuje faktografická část (soupisy představení, uměleckých osobností atd.), která bude v knize obsažena ve formě připojeného CD. Cennou součástí knihy je též obsáhlá obrazová příloha.


800 stran, nakladatelství: Academia

Snědla dětem sladkosti
Snědla dětem sladkosti - Martina Formanová


Deset let po vydání své veleúspěšné prvotiny Skladatelka voňavého prádla přichází Martina Formanová s volným pokračováním, autobiograficky laděnou knížkou Snědla dětem sladkosti. Autorka vtipným stylem přibližuje čtenáři nejen svou každodenní realitu - přesazení do odlišné země a kultury, uvykání venkovu, výchovu dospívajících dvojčat, vlastní plány a sny -, ale dokáže humorně reflektovat i vážnější životní okamžiky.


189 stran, nakladatelství: Eroika

Panoptikum české
Panoptikum české - Irena Obermannová


Jde o rekapitulaci skandálu, který se kolem Tajné knihy strhl. Autorka, médii nazývána „skandalistkou Obermannovou“, líčí, jak se věci kolem ní děly doopravdy, co v době mediální smrště zažívala a jak to vnímala. Panoptikum české je příběhem spisovatelky, která kvůli skandálu kolem své knihy přestane mít schopnost používat slova a začne mluvit pozpátku. Navštěvuje psychoterapeutku, která usoudí, že není potřeba léčit ji, ale její psaní


nakladatelství: Motto

Léto s Italem - Kulinářské toulky Emanuela Ridi italskou krajinou
Léto s Italem - Kulinářské toulky Emanuela Ridi italskou krajinou - Emanuel Ridi


V této knize najdete kus Itálie. Můžete sedět doma v obýváku a kolem vás budou létat rackové, ucítíte vůni slaného moře a uslyšíte vlny, jak se lámou skály. Emanuel vám naservíruje více než 93 receptů originálních italských receptů, nejen z natáčení pořadu „Léto s Italem“, a představí vyhlášené kuchaře, řezníky a nadšence do vaření. Jedno mají všichni společné: jídlo opravdu milují.


nakladatelství: Olympia

Já kůň - Velká kniha péče o koně
Já kůň - Velká kniha péče o koně - Colin Vogel


Nenahraditelná praktická příručka obsahuje všechny zásadní informace. Rozebírá chody, řeč těla, hierarchii ve stádu, jak má vypadat ustájení, podestýlka, péče o srst, co je to trimování a upozorňuje na jedovaté rostliny na pastvě. Přináší podrobnosti o způsobech krmení, uvádí nutriční nároky a co jsou to koncentrovaná a objemná krmiva. Nechybí ani rady, jak řešit nejčastější onemocnění a poranění.


216 stran, nakladatelství: Knižní klub

Velká kniha o matce a dítěti
Velká kniha o matce a dítěti - Elizabeth Fenwick


Jste v jiném stavu a máte obavy z průběhu těhotenství nebo porodu? Každé těhotenství a každé miminko je výjimečné. Snahou této knihy je ukázat, co podle rodičů nejlépe funguje a co činí život nejjednodušším: praktická řešení běžných problémů. Dozvíte se podrobnosti o prenatální péči, porodních bolestech a porodu, jak zacházet s kojencem, jak krmit, kojit, co je umělá výživa, kdy se dítě stává osobností, jak se projevuje nemoc i vše o lécích.


264 stran, nakladatelství: Ikar

Jsme v češtině doma?
Jsme v češtině doma? - Markéta Pravdová


Z více než sedmdesáti tisíc dotazů zaslaných e-mailem jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR předkládáme knižní výběr těch nejzajímavějších a stále aktuálních. Některé z nich se staly „dotazem týdne“ a byly v průběhu let 2006–2010 zveřejněny na internetových stránkách jazykové poradny. Z bohatého materiálu vznikla publikace, jež přitažlivou a srozumitelnou formou seznámí čtenáře například s tím, co znamenají slova kokino, hujer, minela, outěžek, mrcasit se, odkud se vzaly výrazy moldánky, prdelačka, syčák, starý paprika, jaký je původ rčení foukat jak na vidrholci, mít řečí čtyřiapadesát, proč se žena vdává, ale muž žení, jak se jazykovědci dívají na slova hostka, lídryně, mažoret, jak doporučují skloňovat slova boss, kynkažu, jakého rodu je Pluto, patogen, tsunami, zda psát imbus, nebo inbus atd. Knížka je určena všem, jimž čeština na začátku třetího tisíciletí není lhostejná.


202 stran

Rodové prokletí
Rodové prokletí - Jo Beverley


Rod Caveových jako by postihlo prokletí: odnepaměti ho provází skandály, šílenství a násilné činy. Možná by se ale mohlo vbrzku mnohé změnit, protože Horácius Cave si během služby v armádě získal pověst odvážného a oddaného vojáka. Novopečený vikomt Darien přijíždí do Londýna a doufá, že se mu konečně podaří očistit rodové jméno. A s touto ušlechtilou misí hodlá začít u půvabné They Debenhamové. Vzájemná přitažlivost mezi Theou a lordem Darienem se nedá popřít. Thea ví, že se nejedná o nevinný flirt, ale jak by mohla věřit člověku, jemuž se přezdívá Podlý vikomt? A i kdyby začala Darienovi důvěřovat, podaří se jí k témuž přimět také svou rodinu? Obává se, že těžké pořízení bude mít především se svým bratrem Darem, který je všemu navzdory stále přesvědčen, že všichni Caveovi si své prokletí a příšernou pověst plně zaslouží…


336 stran, nakladatelství: Domino

Dokonalá partie
Dokonalá partie - Adele Ashworth


Mary je krásná, chytrá a dobře vychovaná žena, která ví, kde je její místo ve společnosti. Když jí však osud připlete do cesty okouzlujícího Marcuse, hraběte z Rennu, její život se roztočí na plné obrátky. Laskavá a tichá Mary se vždycky mužům spíše vyhýbala, ale ta náhlá silná přitažlivost k tomuto šlechtici, který miluje dobrodružství, ji skoro děsí… Opováží se svěřit mu se svým tajemstvím, které přede všemi až doposud pečlivě střežila? Marcus moc dobře ví, že Mary před ním něco skrývá. Mohla by to snad být stopa k záhadné smrti jeho mladší sestry? Proč byl poslední sestřin dopis tak plný strachu a úzkosti? Smyslné svádění jistě rozváže Mary jazyk a Marcus přijde celé záležitosti na kloub. Brzy zjistí, že tahle žena pro něj znamená mnohem víc, než by si kdy pomyslel, že bez ní si svou budoucnost vůbec nedovede představit. Jenže má před sebou úkol, na který nesmí zapomínat. Ovládne Mary jeho srdce natolik, že ovlivní hledání pravdy, proč musela jeho mladá sestra zemřít? Na otázky, které se před ním vynořují a poodhalují tajemství smrti, nachází Markus jen stěží uspokojivé otázky…


376 stran, nakladatelství: Baronet, překlad: I. Čejková
Pilates - praktický průvodce
Pilates - praktický průvodce - Alycea Ungar


Pilates je fenomén a Alycea je jedna z nejuznávanějších cvičitelek.V knize nabízí zatím nejpraktičtější rady a návody, jak cvičit pilates bez ohledu na věk a fyzickou zdatnost. Více než 100 cviků a cvičební programy v délce 15, 30 a 45 minut umožní střídat sestavy podle toho, kolik máte času. Anatomické kresby odhalují, jak pilates prospívá lidskému tělu. Objevte cestu, jak zlepšit svalový tonus, držení těla, jak se zbavit stresu a získat pružnost.

256 stran, nakladatelství: Ikar

(zkopírováno z databazeknih.cz)

Share this:

CONVERSATION

0 komentářů:

Okomentovat