image1 image2 image3

HELLO I'M JOHN DOE|WELCOME TO MY PERSONAL BLOG|I LOVE TO DO CREATIVE THINGS|I'M PROFESSIONAL WEB DEVELOPER

Moje tvorba! Bezejmenná třináct - Bezejmenná 13





Ester probudily sluneční paprsky, které ostře prosvítaly skrze stará okna. Všechno tady bylo staré, ale jí to kupodivu nevadilo. Pro ni tahle ulice měla své kouzlo, i když byste v ní marně hledali víru i obyčejného člověka, pomyslela si posměšně. Nad její hlavou se ozvalo hlasité zavrzání dveří a poté zoufalý pláč, který se nesl studenou chodbou a doléhal do všech třinácti nájemních bytů jako dotěrná meluzína. Naše paní Anna, stará vyhublá žena, která před dvaceti lety přišla o manžela a od té doby truchlí nad jeho ztrátou. Ester si pamatovala, že tenhle pláč slýchávala už od svých osmi let, tedy přesně od doby, co se nastěhovala k babičce, když její rodiče zahynuli při autonehodě.
Zpočátku to hlasité kvílení nemohla vystát, je tak teskné a bolestné, až se chce člověku taky bezdůvodně brečet. Jenže ona důvod měla. Jednak jí umřeli rodiče a taky to místo…
Dokážete si představit, že se nastěhujete do domu, kde když vyjdete ven, máte vpravo výhled přímo na hřbitov? Na ulici, uvnitř domu i před domem se potulují samé ztracené existence? Nejspíš ne. A to ještě neznáte temnou historii téhle ulice, ale Ester Anjel si zvykla. Na všechno. I na to, že za pár vteřin kdosi na paní Annu zakřičí, aby ztichla. Vlastně na ni už nikdo nevolal, všichni ten její brek brali jako nedílnou součást, která k tomu domu patřila. Tedy až na mladý pár, který se sem nastěhoval předně kolika týdny. Ale tihle dva nejdou pro facku, ani pro drogy daleko, a když je nemají, tak křičí v jednom kuse a smůlu má ten, kdo se jim zrovna připlete do cesty.
„Zavři už hubu, ty krávo stará!“ zaječel mužský hlas a dveřmi bouchnul tak silně, že krátké zachvění musel pocítit každý nájemník.
Dokonce i Esteřin hrnek s horkým čajem, který nechala stát na lince, se na okamžik zakymácel. Žena se sice o něco ztišila, ale dál pokračovala ve svém tichém smutku. V tak tichém, aby jej dokázal tolerovat i muž, kterému chybí denní dávka fetu.
Podívala se z okna a mávla na pozdrav Andrému. Tlačil před sebou nákupní vozík s různými krámy. Typický bezdomovec. Vlastně ani neznala jeho pravé jméno, jen věděla, že na ulici Bezejmennou třináct ho zavedla nešťastná láska, jak nám kdysi dávno vypravoval. Tenkrát byla malá a on nevypadal tak zbědovaně jako dnes. Tmavě modrému obleku scházela kravata v téže barvě a bílá rozhalená košile, už nikdy nebude zářivě bílá. Zvedl ruku nad hlavu a se smutným úsměvem na rtech si to štrádoval neznámo kam. Abyste rozuměli, na Bezejmenné třináct nebydlí špatní lidé, jen lidé, kterým se nesplnily sny. Lidé, kteří zapomněli, že si je stále splnit mohou. Stačí vystoupit ze stínu. Ze stínu minulosti.

Share this:

CONVERSATION

0 komentářů:

Okomentovat